راهنمای خرید کود

در طبیعت، گیاهان با عناصر غذایی خاک سازگار میشن اما برای گیاهانی که در خانه یا در باغچه رشد داده میشن، وضعیت خاک متفاوت خواهد بود. بنابراین ما معمولاً باید مواد مغذی معدنی مورد نیاز گیاهان رو با خرید کود مناسب از بازار تأمین کنیم. کود در واقع غذای گیاهی نیس! گیاهان غذای خود رو با استفاده از انرژی نور خورشید برای تبدیل آب و دی اکسید کربن به تولید قندهای غنی از انرژی تهیه می کنن. ما مواد مغذی مورد نیاز گیاهان را با خرید کود مناسب تأمین میکنیم پس مهم است که راهنمای درستی برای خرید کود داشته و نکات مهمی را در نظر بگیریم. پس با مقاله دیگری از مقالات سبزآفرین همراه باشین.

نکات مهمی که در خرید کود راهنمای شما هستند

 در اینجا نکاتی در جهت راهنمای خرید کود مناسب آورده شده اند:

۱- سه عنصر مهم رو بشناسید

عناصر غذایی اصلی گیاهان که به طور معمول با هم فروخته میشن شامل، ازت (N) است که ساقه ها و برگ ها رو تشویق می کنه، فسفر (P) که به ریشه زایی، گلدهی و باردهی کمک می کنه و پتاسیم (K) که برای مقاومت در برابر زمستان و سلامت کلی مورد استفاده قرار می گیرد. 

روی بسته بندی کود این موارد رو به صورت یک سری اعداد مانند ۱۴-۶-۸ مشاهده خواهید کرد. این بدان معنا اینه که کود حاوی ۱۴ درصد ازت، ۶ درصد فسفر و ۸ درصد پتاسیم به نسبت ۷-۳-۴ است. گیاهان به ۱۰ ماده معدنی دیگر به ویژه کلسیم، منیزیم و گوگرد و همچنین به مقادیر کمتری از عناصر مانند روی، بور، منگنز و مولیبدن نیز نیاز دارن. 

۲- هر گیاه به کود مناسب نیاز داره

گیاهان مختلف در شرایط گوناگون به مقادیر متفاوتی از مواد مغذی اصلی نیاز دارن. موارد اشتباه می تونن باعث شون شما به هدف خود نرسین. به عنوان مثال، چمن ها مقدار زیادی نیتروژن مصرف می کنن. اما این مقدار نیتروژن، گیاه گوجه فرنگی رو مجبور به تولید برگ با میوه می کنه. درحقیقت، خرید کود مناسب به نوع گیاه بستگی داره.

کود مناسب گیاهان
مهم است بدانین چه کودی مناسب گیاهان شماست

جوانه ها و نهال ها به مقدار زیادی فسفر نیاز دارن. در حقیقت، کودهای شیمیایی محلول در آب سریع عمل می کنن، زیرا عناصر رو به شکل شیمیایی به گیاه می رسانند. اما در مقادیر زیاد می تونن آب گیاهان رو مکش کرده و اونا رو خشک کنند (به اصطلاح سوختن گیاه). کودهای آهسته رهش ساخته میشن تا مواد مغذی گیاهان با سرعت کمتری مصرف شون. اونا رشد سریع رو به ارمغان می آورند اما باعث سوختن گیاه نیز نمیشن. 

۳- کودهای آلی یا ارگانیک خاک رو تغذیه می کنن

کود های ارگانیک اغلب محصولات جانبی صنایع غذایی مانند کود مرغ، کنجاله گلوتن ذرت و کنجاله یونجه ساخته شده اند که به منظور تهیه طیف وسیعی از مواد مغذی با هم ترکیب میشن. 

قبل از اینکه مواد مغذی اونا توسط ریشه گیاهان جذب بشه، این کود باید توسط میکروارگانیسم های خاک تجزیه شون. یک منبع آلی از مواد مغذی می تونه شامل مواد گیاهی کمپوست شده مانند برگ های درختان باشه. کمپوست رو به طور مرتب در باغچه پخش کنین و دیگر به ندرت به خرید کود دیگری نیاز خواهد بود.

۴- ابتدا آزمایش کنین

بیشتر گیاهان حداقل به مقداری نیتروژن اضافه نیاز دارن، اما آزمایش خاک، بهترین راه برای راهنمای خرید کود و دانستن اینه که خاک شما از چه عناصر غذایی بی بهره است. به دنبال یک فرمول آهسته رهش باشین، درصد تک رقمی N ، P و K و طیف گسترده ای از عناصر دیگر در مقادیر کمیاب رو بررسی کنین. خرید کود مناسب و دانستن نحوه استفاده از آن برای اطمینان از سلامتی گیاهان باغ و خانه بسیار مهمه. 

با این حال، انتخاب بهترین کود می تونه بسیار گیج کننده باشه. بسیاری از گیاهان باید در بهار کوددهی شون، بنابراین این زمانیه که بسیاری از افراد برای اولین بار با مشکل یافتن بهترین کود برای گیاهان خود مواجه می گردن، اگرچه این معضل ممکنه در هر زمان از سال رخ دهد.

۵- PH خاک رو بررسی کنین

حتی اگر مواد مغذی مناسب در خاک وجود داشته باشن، اگر PH خاک خیلی زیاد یا خیلی کم باشه، برخی از عناصر غذایی نمی تونن جذب گیاه شون. برای اکثر گیاهان، PH خاک باید بین ۶ تا ۷ باشه. با آزمایش خاک، PH اندازه گیری می شه. 

می تونین یک نمونه رو به آزمایشگاه بفرستید یا کیت خانگی بخرید و خودتون این کار رو انجام دهین. از آهک یا خاکستر چوب می توان برای بالا بردن PH استفاده کرد. گوگرد یا سولفات آلومینیوم می تونن PH خاک رو کاهش دهن. به خاطر داشته باشین که بهتره در طول یک یا دو سال PH خاک رو به آرامی بالا و پایین ببرید. 

تنظیمات چشمگیر می تونه نتیجه ای مخالف داشته باشه که ممکنه از آنچه شروع کرده اید بدتر بشه. یک راهنمای مفید دیگر در خرید کود، استفاده از کمپوست است. کمپوست PH خاک رو تعدیل می کنه و یکی از بهترین راه ها برای حفظ PH  ایده آل برابر با ۶٫۵ است. برای این منظور می تونین هر نوع کمپوستی رو از بازار خریداری کنین. اما پیشنهاد ما «ورمی کمپوست» است زیرا کودی بسیار کامل به حساب میان.

۶- انواع کود رو بشناسید

نکته دیگری که باید به خاطر بسپارید اینه که کودهای مختلفی در بازار وجود دارن که ممکنه برای نوع نیاز شما مناسب باشن.

انواع کود
مهم است که انواع کود را بشناسین

مهمه که انواع کود رو بشناسین رایج ترین انواع کودها عبارتند از:

  • گرانول (اونا در دو نوع وجود دارن: انتشار آهسته و سریع)
  • کودهای مایع
  • کودهای مصنوعی
  • کودهای آلی

کود گرانول

انواع گرانول به دلیل طول عمر و سهولت استفاده بسیار محبوب هستن. گرانول ها به صورت کیسه ای خشک میشن. تمام آنچه شما نیاز دارید ابزاری مانند پخش کننده کود برای استفاده از اونا است. قبل به کاربردن این کود، مطمئن شوید که نوشته های ذکر شده بر روی کیسه رو می خونین، زیرا دو نوع کود گرانول مختلف وجود دارن که شامل انتشار آهسته (آهسته رهش) و انتشار سریع هستن. 

کودهای آهسته رهش می تونن در طی دو تا شش ماه لقاح رو فراهم کنند (زمان آن بر اساس گرما و آب متفاوت است). وقتی نوبت به کود انتشار سریع می رسد، مواد مغذی سریع تر آزاد میشن که در هوای سرد مناسب تر هستن. خرید کود آزاد کننده سریع معمولاً هزینه کمتری داره. هنگام استفاده از این کودها، تعیین مقدار مناسب مهم است! وگرنه گیاهان در معرض سوختن قرار می گیرد. عامل اصلی برای دستیابی به بهترین نتایج آبیاری است.

کود مایع

کودهای مایع معمولاً به صورت مایع غلیظ وجود دارن و با استفاده از شلنگ و نازل یا بطری اسپری استفاده میشن. این کودها قبل از استفاده با آب مخلوط می گردند. استفاده از این کودها آسان است، اما مهمه که درک کنیم طولانی مدت نمی باشن. مواد مغذی بلافاصله در دسترس ریشه و برگ قرار می گیرند. این نوع کودها باید اغلب به نسبت دوباره استفاده شون. این گزینه گران تری برای کود است.

کود مصنوعی

کودهای مصنوعی به صورت شیمیایی تولید میشن. این ها کودهای مهندسی شده ای هستن که به طور خاص ساخته میشن تا با نفوذ سریع در خاک، آزاد شدن فوری مواد مغذی رو تضمین کنند. نقطه ضعف این نوع کودها اینه که نتایج به صورت طولانی مدت نمایان نمیشن، بنابراین اغلب باید دوباره استفاده شون. نکته منفی دیگر اینه که در صورت عدم استفاده صحیح، اونا باعث سوختن گیاهان میشن.

کود ارگانیک

کودهای آلی از موجودات زنده و از محصولات زیستی اونا ساخته میشن. اونا رو می توان با پخش کننده کود یا حتی با دست استفاده کرد. این ها کودهای کاملاً طبیعی هستن و هنگام آزاد شدن نیتروژن تمایل دارن به آرامی تجزیه شون. اونا برای بهبود بافت و چگالی چمن مناسب بوده و راهی عالی برای اصلاح خصوصیات خاک هستن. کود های ارگانیک سبزآفرین فاقد هرگونه بوی بدی هستند و کاملا هم بهداشتی و فاقد هرگونه میکروب است.

راهنمای انتخاب و خرید کود

تمام کودهایی که می تونین در بازار خریداری کنین حاوی تمامی این سه عنصر اصلی خواهند بود. با این حال، همه اونا داریا درصد معینی از عناصر اصلی نیستند! مقدار هر عنصر از کود با کود دیگر متفاوت است. به همین دلیل برندهای مختلف کود عناصر اصلی خود رو در یک عدد سه رقمی مانند ۳۰-۱۰-۱۰ یا ۱۲-۶-۸ ذکر می کنن. هر یک از اعداد نشون دهنده درصد هر عنصر در مخلوطه که به ترتیب نیتروژن، فسفر و پتاسیم هستن.

نکات مهم در خرید کود
راهنمای خرید مناسب ترین کود

هر مخلوط هدف یا نیاز متفاوتی رو ارائه می دهد. به عنوان مثال، اگر مخلوط پتاسیم بیشتری داشته باشه، برای پرورش گیاهان در زمستان مناسب است. بنابراین قبل از خرید کود، تعیین نیاز گیاهان و ترکیب مناسب عناصر موجود در بسته بندی کود بسیار مهم است.

برخی از عواملی دیگر که باید در زمان خرید کود در نظر بگیرید عبارتند از:

  • نوع خاک
  • زمان سال
  • آب و هوا
  • نوع گیاه

هر گیاه کود مورد نیاز خود رو داره، بنابراین مهمه که آگاهی خودتون رو در مورد نیازهای هر نوع گیاه به طور جداگانه بالا ببرید تا بدانید که گیاه دقیقاً به چه کودی نیاز داره. اما برای خرید کود باید به بازار گل و گیاه که در نزدیکی منزل شما قرار داره بروید. در بازار می تونین انواع و اقسام کودها رو مشاهده کنین. مهمه که از فروشنده به طور دقیق در مورد نوع گیاه و نوع کود مناسب سؤال کنین. اونا معمولاً بهترین راهنمایی رو در اختیارتان می گذارند.

نکات مهم در مورد خرید کود

افرادی که کاشت گیاه رو تازه شروع کرده اند از کوددهی می ترسند یا از انجام آن شانه خالی می کنن. اونا مقداری ماده شیمیایی می خرند و بدون اینکه واقعاً بدانند چرا، آن رو استفاده می کنن.

نکات مهم در مورد خرید کود

اما قبل از خرید کود، در اینجا پنج نکته وجود دارن که ممکنه در مورد کود ندانید:

۱- کود غذای گیاهی نیست

گیاهان غذای خود رو با فتوسنتز، ترکیب مجدد اتم های کربن، اکسیژن و هیدروژن از آب و هوا با انرژی حاصل از نور خورشید تهیه می کنن. اما اونا همچنین به مقادیر کمی از عناصر دیگر مانند نیتروژن و پتاسیم نیاز دارن، همانطور که علاوه بر پروتئین و کربوهیدرات ها به ویتامین ها و مواد معدنی خاصی نیز احتیاج دارن. اگر خاک کیفیت مناسب رو نداشت باشه، خرید کود ضروری است. اما اولین مرحله باید بهبود و اصلاح مشکلات خاک باشه.

۲- همه گیاهان به آن احتیاج ندارن

گیاهان تکامل یافته اند تا مواد مغذی رو از طریق ریشه های خود از خاک جمع کنند. برخی مواد مغذی، مواد معدنی موجود در خاک هستن. سایر موارد در هنگام هضم مواد گیاهی توسط میکروارگانیسم های خاک تولید میشن. اگر خاک سالم باشه، مواد گیاهی زیادی در آن وجود دارن و زندگی در آن در حال رشد و نموده و باید مواد غذایی کافی بدون کود اضافه شده رو فراهم کنه. 

اما گاهی کود دهی لازم است. در برخی از گیاهان می تونن از کود برای پر کردن شکاف ها استفاده کرد. گیاهان گلدان به کود احتیاج دارن، زیرا مواد مغذی موجود رو به سرعت جذب می کنن. چمن ها و گل هایی مانند گل اطلسی و گیاهان دارویی، با برخی مواد مغذی اضافه شده نیز می تونن بهترین عملکرد رو از خود نشون بدهن.

۳- بیشتر به معنی بهتر بودن نیست!

یک گیاه می تونه فقط به اندازه نیاز خود از مواد مغذی استفاده کنه. در واقع کود بیش از حد می تونه به آن آسیب برسونه یا آن رو مجبور کنه تا از راه هایی نادرست رشد کنه. به عنوان مثال، بیشتر چمن ها به نیتروژن و فسفر کمتری نسبت به کودهای چمنی که در بازار عرضه میشن، نیاز دارن. در یک زمان بیش از حد بودن آن می تونه باعث کم آبی و یا سوختن برگ های گیاه بشه و بیش از حد بارور شدن معمول و ایجاد کاهگل می‌ بشه.

۴- آهسته و کندتر بهتره

کودهای محلول در آب، عناصر رو با عجله به گیاهان می رسانن. اینگونه گیاهان برای کار طراحی نشدن و مصرف بیش از حد مخرب اونا رو آسان می کنه. در عوض، از کودهای آهسته رهش استفاده کنین که مواد مغذی رو با سرعت آهسته، ثابت و قابل هضم به گیاهان ارائه می دهن. کودهای آلی که از مواد زنده ای مانند استخوان ها، کودهای معدنی، کنجاله یونجه و ماهی ایجاد میشن، بیشتر به ماهیت طبیعتی نزدیک هستن و میکروارگانیسم های مواد مغذی خاک رو در ریشه گیاهان آزاد می کنن. 

۵- هزینه ای برای پرداخت وجود داره

خرید کود محلول در آب ارزان خواهد بود، اما نیتروژن و فسفر آزاد کننده اونا به سرعت شسته میشن (و مجاری آب رو آلوده می کنن). کودهای آهسته رهش، هزینه بیشتری دارن، اما لازم نیست به طور مکرر استفاده شون. کودهای مصنوعی، چه سریع و چه آهسته رهش، برای جذب نیتروژن خود به مقدار زیادی گاز طبیعی و انرژی نیاز دارن. اما کود های ارگانیک هیچ ضرری ندارند و کاملا دوست دار محیط زیست هستند و کود های ارگانیک سبزآفرین فاقد هر گونه بوی بدی هستند.

کلام آخر

انواع مختلفی از انواع کودها وجود دارن که ممکنه برای بسیاری از کسانی که تازه باغبانی رو شروع کردن، سردرگم کننده باشن. قابل درکه که شما می خواهین گیاهان خود رو در بهترین شرایط ممکن رشد دهید، اما خرید کود مناسب می تونه مشکل باشه، به خصوص اگر همه اصطلاحات فنی رو درک نکنین. برای راهنمای خرید کود بهتره تمام مطالب بالا را در نظر بگیرین و نوع کود مورد نیاز گیاه خود رو بشناسید و از شرایط رشد گیاه مطلع شوید. برای خرید کود می تونین از بهداشتی ترین و تخصصی ترین خاک های آماده کاشت سبزآفرین استفاده کنین.

5 thoughts on “راهنمای خرید کود

  1. مریم شهیدی says:

    سلام وقتتون بخیر، ممنون از توضیحات کامل و خوبتون
    من میخواستم برای باغچه خونم کود بگیرم، توی یک رپورتاژ خوندم که کود خضراء کود خوبیه، توی مجله اقتصاد آفرین نوشته بود برای باغچه هم میتونه خیلی مفید باشه.
    خواستم ببینم شما این کود رو تائید میکنید؟ کیفیتش خوبه؟
    ممنون میشم راهنمایی کنید ❤️🙏

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بازگشت
WhatsApp
Telegram
instagram
ایمیل
فرم تماس

    ]